Baterie Laptop : 9 Sfaturi de Intretinere a Bateriei de Laptop | ItReduceri.Com

sfaturi intretinere baterie laptop

Respecta cu strictete acesti pasi pentru a stoarce cat mai multa energie din bateria laptopului tau.

Stiu ca si tie ti s-a intamplat sa te afli intr-o intalnire importanta, in clasa sau pe drum si sa descoperi, spre oroarea ta, ca al tau laptop este aproape mort. Probabil ai uitat incarcatorul acasa sau nu exista nici o sursa de energie in apropierea ta, nu conteaza motivul, ci faptul ca bateria isi pierde din intensitate, iar tu ai treburi importante de rezolvat. Totusi, exista cateva chestii pe care le poti face pentru prelungirea duratei de viata a bateriei laptopului.

Mai jos gasesti cateva trucuri, care daca sunt facute la timp si in mod corect, iti vor oferi o diferenta notabila in autonomia noului tau laptop business.

Unele tehnici sunt ideale pentru cand doresti sa extizi cat mai mult energia bateriei pentru a te folosi de laptop in momentul in care ai cea mai mare nevoie de el, in timp ce altele sunt masuri preventive, si este bine a fi implementate inainte ca viata bateriei laptopului tau sa fie redusa considerabil.

Intretinere Baterie Laptop – de scurta durata

Citeste si : Cum sa ai grija de laptopul tau

Daca te afli in impas, nu este cazul sa disperi. Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a prelungi imediat viata bateriei. Aceste actiuni nu vor creste cantitatea de energie ramasa in baterie, ci va reduce cantitatea de energie pe care laptopul o consuma, permitandu-ti sa storci cateva minute in plus inainte ca bateria sa se goleasca complet. Ce trebuie sa faci este sa reduci consumul de energie al notebook-ului pe cat de mult posibil.

1. Activeaza Modul “Battery Saver” sau “Eco”

battery saverAcest mod a fost creat in mod special pentru astfel de circumstante si in momentul in care este activat, acesta va face cateva modificari pentru a lungi cat mai mult viata bateriei. Va ajusta setarile laptopului si va trece componentele in starea de consum scazut pentru a ajuta sa distribuiti energia ramasa cat mai multa vreme.

O data ce este activat modul “Battery Saver” sau “Eco”, sunt cativa pasi de urmat pentru a lungi eficienta bateriei. Acest lucru poate fi obtinut prin dezactivarea tuturor dispozitivelor ce nu sunt necesare, ajustarea setarilor si reducerea consumului de energie, inchiderea aplicatiilor si a proceselor nefolosite si ajustarea activitatilor pentru un consum mai mic de energie.

2. Dezactiveaza Dispozitivele si Porturile Nefolosite

Cel mai usor mod de a reduce consumul de energie este prin inchiderea chestiilor pe care nu le utilizezi. Fiecare componenta a laptopului are nevoie de energie pentru a functiona, dar asta nu inseamna ca toate componentele sale trebuie sa primeasca energie in acelasi timp. Incepeti prin a deconecta perifericele nefolosite (cum ar fi mouse-ul USB sau HDD-ul extern) si prin a opri gurmanzii de energie, cum ar fi conexiunile Wi-Fi si Bluetooth, procesorul grafic si unitatile optice neutilizate.

ATENTIE : Inainte de a dezactiva vreo componenta sau dispozitiv, asigura-te ca acesta nu este utilizat si ca nu este esential in utilizarea laptopului. Spre exemplu, NU OPRI hard drive-ul care contine sistemul de operare, sau procesorul, acestea sunt necesare functionarii unui laptop. Opreste-le doar pe acelea pe care le consideri tu ca nu le utilizezi.

device managerPentru a dezactiva dispozitivele / componentele nefolosite de pe un laptop cu windows, deschide aplicatia Control Panel si apoi cauta Device Manager. Aici, componentele individuale sunt grupate pe categorii. Spre exemplu, Network Adapters va contine atat adaptorul LAN (pentru Ethernet) dar si cel W-Fi (pentru wireless.)

Gaseste componenta pe care doresti sa o opresti. Click dreapta pe numele ei si selectati “Disable” din meniul drop-down.

Tot de aici poti inchide porturile nefolosite. La fel ca orice prelungitor lasat in priza, si acestea consuma energie. Impactul asupra bateriei va fi minim, dar daca vrei sa storci 2-3 minute de viata, atunci asta ajuta. Vezi ce porturi nu sunt folosite si dezactiveaza-le.

In timp ce porturile USB pot fi dezactivate si de pe un MAC, nu recomand asta. Administratorii IT pot bloca accesul la laptop din motive de securitate. Desigur, din bara de meniu se pot dezactiva fara problema conexiunea Wi-fi si Bluetooth.

battery saver

3. Ajusteaza Setarile

In timp ce ai nevoie de display si de tastatura, ai posibilitatea de a le seta astfel incat sa reduca consumul de energie. Tastatura iluminata este cea care cosuma cea mai multa energie, asa ca daca nu te afli intr-o zona mai intunecata, ar fi bine ca lumina tastelor sa fie oprita.

Ecranul consuma si el o gramada de energie, dar nu ai neaparata nevoie de o luminozitate de 100 % sau o rezolutie full. Este bine sa mai reduci putin din luminozitatea display-ului, fie de la butonul specific, fie din Control Panel. Faptul ca ecranul are o luminozitate de 50 % atunci cand bateria este pe terminate, acset lucru poate adauga un timp semnificativ de utilizare.

In plus, daca utilizezi laptopul doar pentru tastare, nu ai nevoie de o rezolutie full. O poti reduce la cea standard de 1366 x 768 px sau mai mica, astfel ca energia necesara procesarii grafice va fi mai mica si nu va avea un impact negativ asupra activitatii desfasurate. Inchide sunetul. Daca este nevoie neaparata de a asculta ceva, atunci redu-l cat mai mult posibil, sau poti utiliza o pereche de casti pentru a lungi viata bateriei.

4. Inchide Aplicatiile si Procesele 

Nu doar partea de hardware consuma baterie. Aplicatiile si procesele care ruleaza in sistem vor consuma o cantitate mare de energie. La fel ca si cu componentele hardware, incepe si le inchide pe cele de care nu ai nevoie.

Pentru Windows – uita-te la System Tray, o colectie de iconite in partea dreapta jos a ecranului, chiar langa ceas. Click pe sageata pentru a vedea toate inconitele ascunse. Vezi care aplicatii ruleaza in background.

Deschide Task Manager (Ctrl + Shift + Esc) sau Ctrl + Alt + Del si selecteaza Task Manager din meniu. Aici arunca o privire peste aplicatiile deschide – vei vedea ca unele inca mai ruleaza deoarece ai uitat sa inchizi o fereastra in loc sa o minimizezi.

Apoi, mergi la tab-ul cu Processes. Aici vei gasi ce procese ruleaza pe laptopul tau. In timp ce unele sunt necesare, unele, cum ar fi cele asociate cu playerele video si audio sau serviciile de stocare in cloud (Dropbox sau Google Drive), pot fi dezactivate fara a cauza probleme.

Citeste : Top 5 laptopuri ieftine si bune

login items

Pentru MacBooks – procesul este putin diferit. Uita-te la System Preferences > Users&Groups pentru un meniu numit Login Items. Sterge orice program ce consuma energie multa si de care nu ai nevoie. De asemenea, poti vedea oricand ce programe consuma energie multa prin tinerea apasata a tastei Option, apoi click pe indicatorul bateriei din bara de meniu.

Alternativ, poti deschide Activity Monitor pentru a vedea o lista cu toate programele si procesele care ruleaza si care dintre ele consuma cea mai multa energie. Le poti opri prin selectarea programului si apoi click pe iconita Stop.

Power Nap este o optiune caracteristica sistemului de operare Apple care verifica emailul si feed-ul retelelor sociale pentru a descoperi daca sunt chestii noi, chiar si atunci cand laptopul este in modul sleep. Pentru a stoarce cat mai multa baterie, ar fi bine ca aceasta optiune sa fie dezactivata.

5. Simplifica

Durata de viata a bateriei laptopului poate fi prelugita prin simplificarea activitatilor. Multitasking-ul este fain atunci cand bateria este full, dar rularea mai multor programe in acelasi timp pune presiune pe procesor si consumul de energie este si mai mare. Incearca sa folosesti doar o aplicatie in acelasi timp si evita programele care consuma multa energie.

Astfel ca daca scrii un document inchide orice al program inutil. Daca iti place sa asculti muzica in timp ce tastezi, incearca sa asculti melodiile stocate in memoria interna a laptopului, astfel viata bateriei va fi prelungita. Ar fi bine sa eviti complet editarea foto / video, care streseaza foarte tare placa grafica si procesorul si sunt consumatoare mari de energie.

Prin eliminarea surselor consumatoare de energie nefolositoare, vei putea extinde viata bateriei laptopului in momentele in care chiar aveti nevoie de ea.

sfaturi intretinere baterie laptop

Intretinere Baterie Laptop – pe termen lung

Aceste mici trucuri iti vor transforma sistemul intr-o masinariei eficienta si care consuma energie in mod eficient, care se adauga la timpul mai lung de utilizare cu doar o singura incarcare completa si prelungirea duratei de viata a bateriei laptopului.

6. Ingrijirea si Alimentarea Bateriilor

Totul incepe prin ingrijirea corecta a bateriei laptopului. Daca laptopul tau are o baterie detasabila, ai grija sa nu distrugi contactele ei – acelea care conecteaza laptopul la baterie – iar in cazul in care se murdaresc sau sunt deteliorate, acestea vor avea ca si consecinta reducerea sau perturbarea fluxului de energie. Acestea se pot curata cu un tampon de bumbac imbibat in alcool si cu o frecare usoara, dar cele deteliorate ar avea nevoie de o reparatie profesionala. Acest lucru nu se aplica la laptopurile ce nu au baterie detasabila si care este sigilata in carcasa.

Poate ai auzit de ponturi mai vechi care spun ca este ok sa incarci bateria pana la 80% si sa nu o tii tot timpul la incarcat, dar multe dintre acestea sunt putin cam invechite si se aplica la bateriile hibrid din nichel si metal si nu la cele folosite astazi, litiu-ion si litiu-polimer. In timp ce bateriile laptopurilor moderne nu necesita atata strictete fata de cum si cand sa le incarci, este bine ca din cand in cand sa le lasi sa de descarce complet printr-o utilizare normala.

Incearca sa nu o supraincalzesti. Caldura va scurta durata de viata a bateriei, asa ca este bine sa iei masuri in privinta acestui fapt – un flux de aer optim si o racire corecta. Una dintre probleme ar putea fi porturile de ventilatie acoperite de praf. Curata aceasta zona cat mai des. O alta problema este modul in care este utilizat laptopul, daca il folositi in timp ce stati in pat – pe perna sau patura – acest lucru poate impiedica ventilatorul sa ruleze in mod corespunzator si sa retina caldura care iese din sistem. Folositi laptopul doar pe suprafate plate – mese, birouri – ce ii asigura o buna ventilare.

ssd vs hdd

7. Regleaza Laptopul Pentru o Performanta Optima

Urmatorul pas este acela de a te asigura ca laptopul functioneaza corespunzator si ca are un consum de energie eficient. Cateva metode simple de intretinere si un upgrade nu vor ajuta la prelungirea duratei de viata a bateriei laptopului, dar se vor observa la performanta sistemului.

Pentru inceput, defragmenteaza in mod regulat HDD-ul pentru a face recuperarea de date mai eficienta (NU incerca sa defragmentezi un SSD, asta va reduce durata de viata utila a disk-ului). Un HDD activ utilizeaza mai multa energie fata de unul inactiv, iar defragmentarea acestuia va reduce considerabil timpul necesar accesarii datelor. In timp, pe masura de adaugi si stergi fisiere din sistem, datele sunt stocate la intamplare pe HDD si imprastiate in diferite portiuni ale sale.

Aceste date dezordonate vor avea nevoie de un timp mai indelungat si de o energie suplimentara pentru a putea fi accesate. Defragmentarea HDD-ului este echivalentul digital al organizarii dulapului de haine, spre exemplu, totul este pus in ordine si este mai usor de gasit. Windows 7 si 8 au tool-uri automate pentru defragmentarea disk-ului in mod regulat, dar ar fi bine sa arunci o privire peste acesta pentru a te asigura ca totul functioneaza perfect.

Curatarea HDD-ului il va face mai eficient. Iar curatarea fisierelor nefolosite trebuie urmata de curatarea cach-ului browser-ului si stergerea definitiva a fisierelor vechi din folderul de descarare.

HDD vs SSD

8. Fa un Upgrade al Componentelor

O alta optiune ar fi aceea de a renunta complet la HDD si de a-l inlocui cu un SSD. Acesta utilizeaza memoria flash in locul disk-ului ce se roteste, asa ca nu exista parti care se misca, oferind un mod automat mai mute eficienta energetica. Vei scapa si de problema defragmentarii disk-ului. Un SSD va imbunatati durata de viata a bateriei si-i va da laptopului mai multa forta, deoarece acesta vine cu performanta si un timp de bootare mai rapide fata de echivalentul sau traditional.

In cele din urma, mai adauga si ceva memorie RAM. Aceasta stocheaza datele pentru o perioada mai scurta de timp in module flash, asemenea unui SSD. Cu cat mai multa informatie poate fi stocata pe RAM, cu atat mai bine va rula sistemul. Din nou, reducerea activitatii hard-ului va reduce si consumul de energie, dar la fel ca un SSD, adaugarea de memorii RAM are si beneficii pentru performanta laptopului, care se vor vedea imediat.

acumulator extern baterie laptop

9. Adu Intariri Bateriei

Cel mai simplu mod de a te asigura ca vei avea suficienta energie este acela de a aduce ceva in plus, mai exact, o baterie de rezerva sau un acumulator extern. Pentru laptopurile cu baterie detasabila, otpiunea cea mai ok este o a doua baterie. Pot fi luate direct de la producator sau cumparate din magazine de specialitate. Cand este nevoie, doar le inlocuiti.

O alta optiune similara este aceea de a cumpara un acumulator extern. Din punct de vedere tehnic este la fel ca o baterie, doar ca se conecteaza la laptop precum un incarcator. Nu costa mai mult de 100$-150$, dar vin cu adaptoare ce pot fi utilizate la o gama larga de laptopuri si pot refolosite ori de cate ori doriti. De asemenea sunt bune si pentru telefon sau tableta.

Poate te intereseaza si : Cele mai bune laptopuri Lenovo sau Cele mai bune laptopuri sub 1200 ron

Tu cum ai grija de bateria laptopului tau?

Leave a Reply

Cele mai populare

0 20360

Noua serie de laptopuri Lenovo, Z50 ofera dispozitive premium cu tehnologii de ultima ora la preturi accesibile, iar modelul Lenovo IdeaPad Z50-70 nu este...