Ce Inseamna HDR la Televizoare? La ce Ajuta Functia HDR? | ItReduceri.Com

ce este HDR

Televizoarele cu HDR (High Dynamic Range) au aparut de ceva timp pe piata, la fel si continutul HDR este deja disponibil. Dar oare la ce ajuta aceasta functie a televizorului si daca se merita sa investesti intr-un astfel de Tv cu HDR? Despre aceste aspecte voi incerca sa vorbesc putin in randurile ce urmeaza astfel ca cei ce sunt in cautarea unui televizor de ultima generatie sa stie ce inseamna HDR atunci cand il vad trecut in lista de specificatii oferita de producator.

HDR sau high dynamic range este urmator pas catre televizoarele de generatie moderna. Despre aceasta functie s-a tot vorbit destul de mult in ultimii ani, insa doar de putin timp au aparut pe piata si primele modele de televizoare compatibile cu acest standard. Intrebarea pe care foarte multa lume si-o pune este daca aceasta noua tehnologie isi merita investitia?

 

Ce este HDR?

Factorii cei mai importanti ce joaca un rol in modul in care un tv afiseaza continutul sunt contrastul culorilor (adica, raportul dintre culorile deschise sau luminozitate si culorile inchise) si acuratetea culorilor (sau mai bine zis, cat de apropiate sunt culorile afisate pe ecran de cele din realitate).

Spre exemplu, daca iei doua televizoare si le pui unul langa altul, si unul dintre ele are un contrast si acuratete a culorilor mult mai bune, iar celalalt are doar o rezolutie mai inalta, primul va afisa o imagine mai placuta ochiului. Aceasta va arata mai natural, este mai captivanta si pare mai reala, chiar daca rezolutia ecranului este mai mica. Cu alte cuvinte, un televizor cu rezolutie 1080p si un contrast si precizie excelenta a culorilor va reda o imagine superioara unui televizor 4K ce are un contrast si o acuratete sub medie.

televizoare HDR

Mai exact, HDR-ul imbunatateste in mod semnificativ atat contrastul cat si culorile. Zonele mai luminoase ale imaginii devin si mai luminoase, astfel ca iti creeaza impresia unei imagini mai profunde. Gama larga de culori este si ea imbunatatita de functia HDR, ceea ce sporeste considerabil numarul de culori ce sunt afisate, culori care la momentul actual sunt destul de imposibil de reprodus : rosul semnului STOP de circulatie sau cel de pe o masina de pompieri, violetul intens al unei vinete, chiar si verdele de pe anumite semne de circulatie. Cel mai probabil ca nu ai observat ca aceste culori nu sunt deloc asemanatoare cu cele din viata reala, insa cu ajutorul unui televizor cu HDR acest lucru este de acum inainte posibil.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre un televizor cu functia HDR este acela ca HDR-ul de la tv nu este acelasi cu cel din fotografie. Sunt doua lucruri total distincte

Tv HDR – imbunatateste contrastul si paleta de culori pentru a oferi utilizatorului o imagine mai apropiata de realitate si mai naturala in comparatie cu alte modele de televizoare HD.

Foto HDR – combinarea a mai multor imagini cu ipostaze diferite pentru a crea o singura imagine ce imita un camp dinamic

 

Cum functioneaza HDR?

Un sistem HDR are doua componente: TV-ul si sursa.

Prima componenta, televizorul, este elementul cel mai simplu. Pentru a fi compatibil HDR, televizorul trebuie sa fie capabil sa produca mai multa lumina comparativ cu un TV normal, in anumite zone ale imaginii. Acest aspect este asemanator unei intunecari locale, dar cu o suprafata mai mare de acoperire.

Legata de tehnologia HDR este si gama extinsa de culori, sau WCG. Ani la randul, televizoarele au fost capabile sa redea o arie mai mare de culori decat necesita Blu-ray-urile sau fisierele HD. Problema este ca nu iti doresti cu adevarat ca televizorul sa reproduca acele culori intamplator-fortat. Este recomandat sa lasam regizorul sa decida modul in care culorile filmului sau show-ului de televiziune vor fi afisate, si sa nu fie redate de un televizor al carui proces de afisare a fost conceput in cateva zile la mii de kilometri distanta de Hollywood. Vom vorbi mai mult despre acest aspect in cele ce urmeaza.

ce inseamna HDR

Desigur, fabricarea unui televizor mai luminos implica cheltuieli financiare mai mari, iar unele televizoare HDR vor afisa imagini mai calitative decat altele. Doar pentru ca un TV este compatibil HDR nu inseamna neaparat ca va depasi un televizor non-HDR. Singurul lucru garantat de tehnologia HDR este acela ca TV-urile vor fi capabile sa afiseze filme si show-uri HDR.

Continutul este partea mai grea. Pentru a arata cu adevarat bine, un TV HDR are nevoie de continut HDR, continut care in prezent este aproape inexitent. Show-urile de televiziune si filmele cu o rezolutie 4K sunt deja prezente pe piata, insa show-urile TV si filmele HDR sunt rare. Doar Amazon a lansat pana in prezent, si sunt doar cateva show-uri si filme marca Sony.

O alta sursa pentru HDR vor fi discurile fizice. Specificatiile Ultra HD permit discurilor sa transfere versiuni HDR, cu Dolby Vision ca optiune. Intrebarea care se pune este: cat de ieftin este sa produci o versiune HDR a unui film? Destul de costisitor am putea spune.

 

Continutul HDR (cheia).

Cand un film sau un show TV este produs, regizorul si cineastul lucreaza cu un expert in culori pentru a da programului aspectul potrivit. Luam spre exemplu tonurile de culoare reci din caderea iernii in Game of Thrones, comparativ cu tonurile calde si bogate din King’s Landing.

Pentru filme, echipa este capabila sa foloseasca paleta larga de culori Digital Cinema P3 pentru a obtinte nuante superbe de portocaliu sau violet.

Dar soseste momentul cand aceste filme trebuie sa arate bine si la televizor. Pentru a realiza acest lucru, echipa efectiv slabeste calitatea imaginii, limitand culorile si renuntand sa o paleta dinamica. In final se ajunge la rezultatele dorite, avand in vedere limitarile sistemului HDTV, rezultate obtinute de altfel inclusiv din sursele Blu-ray sau versiunile din “download”.

Televizor Samsung 55KU6092 (40KU6092, 50KU6092, 65KU6092) Pareri si Pret

Daca televizorul tau este setat pe modul Film sau Cinema, vei putea vizualiza rezultatul procesului de mai sus. Daca televizorul este pe modul Viu sau Dinamic, atunci culorile vor fi aprinse, exagerate. Se creeaza ceva ce nu exista efectiv in sursa, din cauza stadiului masterizarii, regizorul si echipa lui a trebuit sa renunte la anumite nuante. Este modul Dinamic al TV-ului aproape de ce si-au propus regizorii sa obtine sau de ce se vede in sala de cinema? Nu stim cu certitudine, cu atat mai mult cu cat in final este creatia televizorului tau.

Datorita depozitarii suplimentare si a capacitatilor de transmisie 4K si video streaming-ul oferit de Amazon, Netflix si altii, date suplimentare, numite si metadata pot fi adaugare semnalului. Acestea sunt responsabile de cat de adanci trebuie sa fie culorile, cat de luminoasa este o anumita zona, reflexie, stea, soare, explozie etc. De asemenea, se pot ajusta setarile imaginii pentru a schimba in mod automat modul de vizualizare al imaginii tv-lui. Acest lucru este un imens pas in fata in ceea ce priveste calitatea imaginii.

 

Tehnologia HDR este una exceptionala si de care foarte multa lume este incantata, poate ca nu gresesc cand spun ca este cu mult mai apreciata fata de tehnologia 4K. Ideea de baza este ca un numar mare de pixeli este intotdeauna binevenit, insa o calitate mai buna a acestor pixeli este ceea ce face o imagine sa fie cu adevarata captivanta.

Leave a Reply

Cele mai populare

0 20962

Noua serie de laptopuri Lenovo, Z50 ofera dispozitive premium cu tehnologii de ultima ora la preturi accesibile, iar modelul Lenovo IdeaPad Z50-70 nu este...