4K vs UHD : Care este diferenta ? | ItReduceri.Com

4k vs UHD

Tehnologia 4K devine din ce in ce mai populara, iar acum gasim monitoare PC sau TV-uri cu rezolutie HD la preturi mai mult decat decente. Hai sa discutam putin despre rezolutiile 4K si UHD, sau Ultra HD, doi termeni care sunt mai mereu confundati unul cu celalalt.

Producatorii de televizoare LED, posturile de televiziune si blogurile de tehnologie ii folosesc alternativ, dar nu au deloc unul si acelasi inteles, cel putin din punct de vedere tehnic.

In schimb, din punctul de vedere al utilizatorului si experienta sa de vizualizare nu este o diferenta majora intre ei, ambii sunt destul de asemanatori (poate ca 4K este putin mai proeminent fata de UHD). Trebuie sa intelegem cu exactitate specificatiile acestor denumiri pentru a reusi sa ne dam seama care este cu adevarat diferenta dintre 4K si UHD.

UHD

4K vs UHD

Cel mai simplu mod de a descrie si explica diferenta dintre 4K si Ultra HD este acesta : 4K este un standard profesional de productie cinematografica, in timp ce UHD reprezinta un standard de difuzare si de afisare. Pentru a vedea cum s-a ajuns la confuzia dintre cei doi termeni, trebuie sa aruncam o privire peste istoria lor.

Expresia 4K provine initial de la DCI – Digital Cinema Initiatives – o corporatie de studiouri de productie ce a generalizat specificatiile de realizare si de proiectare digitala a continutului in format 4K. Asadar, mai pe intelesul omului de rand, 4K inseamna o rezolutie de 4.096 x 2.160 px si reprezinta un multiplu de 4 ori mai mare fata de rezolutia standard anterioara, cea de 2K (adica 2.048 x 1.080 px). 4K se refera la faptul ca numarul de pixeli de pe orizontala este de aproximativ 4000, in cazul de fata 4.096 px. Standardul 4K nu este doar un tip de rezolutie, ci defineste modul in care continutul 4K este codat. Un flux 4K este comprimat prin JPEG2000 si poate avea un bitrate de 250 mbps si o profunzime a culorii de 12-biti, 4 : 4 : 4.

Citeste si aceste articole:

Ultra High Definition sau pe scurt UHD, este tehnologia avansata a ceea ce cunoastem sub denumirea de Full HD – display-urile cu rezolutie de 1.920 x 1.080 px. Ce face UHD? Multiplica de 4 ori aceasta rezolutie si ajunge la una 3.840 x 2.160 px. UHD nu este deloc acceasi cu cea 4K – si totusi majoritatea TV-urilor si monitoarelor sunt promovate drept 4K chiar daca in realitate ele sunt doar de tip UHD. Desigur, exista unele panouri care au o rezolutie 4.096 x 2.160 px, care au raport de aspect de 1 : 9 : 1, dar marea majoritate sunt de tip 3.840 x 2.160 cu un raport de aspect de 1.78 : 1.

Imaginea de mai jos ilustreaza dimensiunea relativa a imaginii cu rezolutie 4K vs 1.080p – cu exceptia faptului ca 4K ar trebui sa fie etichetata drept UHD sau 2.160p.

ecran 4k

Dar de ce nu 2160p?

Nu e ca si cum producatorii de Tv-uri nu sunt constienti de diferenta dintre televizoare ultra HD si 4K. Dar presupunand ca din motive de marketing ei prefera denumirea de 4K. Asadar, pentru a nu intra in conflict cu standardul 4K al celor de la DCI, unii utilizeaza termenul de “4K UHD”.

Pentru ca situatia sa fie si mai confuza, UHD este de fapt impartit in doua – avem pe de o parte 3.840 x 2.160 px si pe de alta parte, un salt urias la 7.680 x 4.320 px (numit tot UHD). Din motive evidente, cele doua variante sunt numite 4K UHD si 8K UHD – dar, pentru a fi si mai precisi, varianta de 8K UHD ar trebui redenumita ca QUHD (Quad Ultra HD). Solutia reala ar fi aceea de a renunta la numele de 4K in totalitate si de a folosi termenul de 2.160p.

Astazi exista televizoare led 4K in toate magazinele de specialitate si ar fi putin mai greu pentru producatori sa renunte la denumirea de 4K in favoarea UHD sau 2160p. Problema cea mai importanta nu este numele ci unde gasim continut 4K pentru a-l vizualiza.

 

sursa: extremetech.com

Televizoare Ultra HD / 4K

1. Televizor LED Smart TV 3D Philips cu rezolutie Ultra HD / 4K si o diagonala de 102 cm ofera o calitate perfecta a imaginii. – vezi pret + alte detalii aici

2. Televizor LG LED cu diagonala de 124 cm si o rezolutie Ultra HD 4K  oferind claritate perfecta si detalii profunde care uimesc, chiar si atunci cand sunt privite de indeaproape – pret si detalii aici

3. Televizor Smart LED Samsung cu diagonala ecranului de 101 cm si o rezolutie Ultra HD 4K – culori naturale si cat mai apropiate de realitate – pret si detalii aici

Leave a Reply

Cele mai populare

0 20359

Noua serie de laptopuri Lenovo, Z50 ofera dispozitive premium cu tehnologii de ultima ora la preturi accesibile, iar modelul Lenovo IdeaPad Z50-70 nu este...